7.51 EPJ-enheden - Roskilde Amt (Ivan Lund Pedersen, Rikke Kragh Iversen, Bente Mols Madsen), CSC Scandihealth A/S (John Møller-Jensen), Roskilde Universitetscenter/Datalogi (Jesper Simonsen, Morten Hertzum) (2006): Erfaringsrapport: Klinisk proces projekt, Maj 2006.
Abstract
Denne rapport indeholder erfaringsopsamling fra klinisk proces projekt gennemført i uge 50, 2005 på Akut Apopleksiafsnit, Neurologisk Afdeling, Roskilde Amts Sygehus, Roskilde. Projektet er gennemført i et samarbejde mellem Roskilde Amts EPJ-enhed (EPJ-enheden), Roskilde Universitetcenter (RUC) og CSC Scandihealth A/S (CSC), og rapporten indeholder en sammenstilling af erfaringsopsamlingen fra de tre parter.
Projekts mål var at finde ud af, hvordan man kan implementere en elektronisk patientjournal (EPJ), der understøtter den kliniske proces. Det er Roskilde Amts mål at implementere EPJ trinvist i et tæt samarbejde med de klinikere, som skal bruge EPJ (fx et speciale ad gangen). Erfaringerne skal løbende integreres, og det absolutte succeskriterium er, at der opnås konkrete positive nytteværdier i den kliniske praksis - som udgangspunktet for opnåelse af alle andre mål med EPJ.
Helt overordnet har projektet været en succes:
- Projektet har vist, at det er muligt at implementere en EPJ-løsning til dokumentation af den klinisk proces, som klinikerne udtrykker tilfredshed med, og som giver demonstrerede positive effekter i den kliniske praksis.
- Projektet har demonstreret en mulig IT-strategi, hvor EPJ implementeres trinvist (i modsætning til den såkaldte ”big bang” implementering), i tæt samarbejde med klinikerne, og hvor erfaringerne løbende kan evalueres og inddrages i de efterfølgende projekter.
- Projektet har vist, at teknologien er tilstrækkeligt moden til, at det kan lade sig gøre, at EPJ konfigureres til specifikke specialer og faggrupper, uden at gå på kompromis med standarder og integration med andre kliniske systemer.
- Det er lykkes at identificere, specificere og kvantificere flere af de effekter som klinikerne ønskede af systemet. På trods af eksperimentets korte varighed, og det relativt lave antal patienter, viser flere målinger positive effekter inden for et signifikansniveau på 5 %. Projektet giver dermed forhåbninger om, at evidensbaseret IT-udvikling kan understøtte EPJ-konfigureringsprojekter med høj brugerdeltagelse.